Hieronder leest u over alles wat er op de Toermalijn leeft en speelt.

16 september, Elfjesgroep: de jongste kleuters

Elfjesgroep = groeigroep

De elfjesgroep is de jongste kleutergroep van De Toermalijn. Het is een groeigroep. We zijn gestart met 18 kinderen in een heel groot lokaal. In de tweede schoolweek van september zijn er nog vier kinderen bijgekomen. We mogen vijf dagen in de week naar school, maar wie nog een beetje aan het ritme van vijf dagen in de week moet wennen krijgt hiervoor rustig de tijd om dat op te bouwen. Soms is een (mid)dagje rust nog heel fijn als je zo jong bent. Bijna elke dag werk ik,  Nynke Roelofsen, in deze groep, maar eens in de twee weken is Johanna de Haan er op vrijdag. Voorlopig is de stagiaire dienstverlening, Marjon van Hofwegen, vier dagen in de week aanwezig: maandag t/m donderdag. Fijn bij het opstarten van de groep. Verderop in het jaar zal ze overgaan op twee dagen in de week.

In oktober komt er een nieuwe vierjarige bij en in november vier. Nieuwe kinderen mogen vijf keer een ochtend (of vier keer een hele dag) komen wennen voordat ze 4 jaar worden en de meesten doen dat eens per week. Dit wordt wel een grote groep! Geen probleem, want dan wordt binnen afzienbare tijd de groep gesplitst en het grote lokaal in tweeën gedeeld. Zo doen we dat al jaren en we zorgen ervoor dat de splitsing heel geleidelijk gaat, zodat de kinderen er geen last van hebben.

’s Ochtends beginnen we met spel inloop. Rustig binnenkomen met je vader, moeder of oppas en samen iets uitkiezen om mee te spelen. Ook kunnen we in de huishoek, bouwhoek, leeshoek of …..hoek spelen of met de zaadjes- of zandbak. Een fijne start voor de meeste kinderen. Het afscheid nemen wordt dan voor de meesten wat gemakkelijker. Vrij spel vinden we heel belangrijk en samen leren we spelenderwijs heel veel.

Elke maandag kiezen we een nieuw boek uit de schoolbieb en nemen het mee naar huis. Dan kunnen ouders het thuis voorlezen. De volgende maandag wordt het boek weer omgeruild in de schoolbieb. Over een of twee weken starten we hiermee.

Ook krijgen we elke maandag muziekles van Trudy Baard, die ons lessen geeft uit de methode “123 zing” m.b.v. het digibord. Dat vinden we allemaal super leuk. Iedereen doet goed mee!

Als het lekker weer is spelen we fijn buiten. We mogen dan op het kleuterplein ook oefenen op onze eigen fiets; zo leren we goed uitkijken. Bij slecht weer spelen we meestal binnen in het speellokaal. De meeste kinderen zijn dol op klimmen en springen en glijden.  Gymschoenen aan met gym is vooral in de winter handig. Ze kunnen op school blijven; in de gymbak. Gymkleding is niet nodig, gymmen in ondergoed gaat prima.

Ik hoop op een goed contact tussen ouders en school, zodat de kinderen een fijne start hebben in deze groep.

Nynke Roelofsen

11 september, Actie "Samen zijn wij school"

Beste ouders,

Deze week start een landelijke actie "Samen zijn wij school".

School en ouders hebben een gezamenlijk belang: het beste voor het kind. Iedereen wil dat, dus samenwerken op dit punt hoeft geen probleem te zijn. En daarbij: die samenwerking maakt de school tot een mooie gemeenschap!   Met elkaar werken we aan het verbeteren van ouderbetrokkenheid in het belang van de ontwikkeling van alle kinderen.

Ondersteunt u dit, lees dan meer in de bijlage en onderschrijf het doel van deze actie op www.samenzijnwijschool.nl