Start van de elfjesgroep.
Dit is de elfjesgroep, de jongste kleutergroep van De Toermalijn. We zijn in september gestart met 23 kinderen in een heel groot lokaal. In de tweede schoolweek zijn er nog drie kinderen bijgekomen. We mogen vijf dagen in de week naar school, maar wie nog een beetje aan het ritme van vijf dagen in de week naar school moet wennen krijgt hiervoor rustig de tijd om dat op te bouwen. Soms is een dagje rust nog heel fijn als je zo jong bent. Bijna elke dag werkt juf Nynke Roelofsen in deze groep. Eens in de twee weken is ze vrij en komt juf Sandra Dijkman (van de vlinders) in de groep.

In oktober komen er vijf kinderen bij. Zij mogen vijf keer een ochtend komen wennen en de meesten doen dat eens per week. Dit wordt wel een grote groep! Geen probleem, want dan wordt binnen afzienbare tijd de groep gesplitst en het grote lokaal in tweeën gedeeld (verschuifbare tussenwand) . Zo doen we dat al jaren en we zorgen ervoor dat de splitsing heel geleidelijk gaat, zodat de kinderen er geen last van hebben.

’s Ochtends beginnen we met spel inloop. Rustig binnenkomen met je vader, moeder of oppas en samen iets uitkiezen om mee te spelen. Ook kunnen we in de huishoek, bouwhoek, leeshoek of …..hoek spelen of met de zaadjes- of zandbak. Een fijne start voor de meeste kinderen. Het afscheid nemen wordt dan voor de meesten wat gemakkelijker. Vrij spel vinden we heel belangrijk en samen leren we spelenderwijs heel veel.

Elke maandag kiezen we een nieuw boek uit de schoolbieb en nemen het mee naar huis. Dan kunnen ouders het thuis voorlezen. De volgende maandag wordt het boek weer omgeruild in de schoolbieb.

Als het lekker weer is spelen we fijn buiten. We mogen dan ook op het kleuterplein oefenen op onze eigen fiets, zo leren we goed uitkijken. Bij slecht weer spelen we meestal binnen, in het speellokaal. De meeste kinderen zijn dol op klimmen en springen en glijden.We dragen meestal (vooral in de winter) gymschoenen. In de zomer vinden we het ook best lekker om op blote voeten te gymmen.

Inmiddels hebben we de hele week een stagiaire: juf Jennifer op maandag, dinsdag en woensdag en juf Carien op donderdag en vrijdag.